Friday, June 8, 2012

Indahnya Hlovate

Assalamualaikum awak yang manis.

Well I am so boring these days. Bukak fb, nothing interesting. Kadang-kadang menyakitkan hati je.
Tengok handset senyap dua tiga macam. Bukak tv, entah apape lah ceritanya. 
Jadi di sini saya ingin membebel. Sila readykan telinga anda. :)

Now i want to introduce someone to you. I didn't really know her. She's too mysterious i think. 
Here she comes. HLOVATE. Have you ever heard of this name? Jika tidak maknanya ada bukanlah penggemar novel. Bagi aku Hlovate sangat pandai. Semua yang dia tulis ada fakta dan munasabahnya.
Novel-novel yang dia tulis bukan setakat cinta monyet jiwang karat bagai. Bukan macam novel-novel lain yang tak habis-habis dengan hero kerja syarikat besar and heroinnya miskin. Entah pahape. =='
Pendek kata,not just bout love,but bout life.

             
aA+bB
Sangat sempoii ok. Cukup untuk buat kau tergelak sorang-sorang macam orang baru daftar sakit jiwa. Doktor yang kahwin dengan engineer atas persetujuan keluarga. Satu sekolah and they hate each other. "Who says there's nothing more complicated than E=mc^2?There's sumthing much complicated. It's called emotion."

Tunas
Kisah ni sambungan dari aA+bB. Tapi masa dorang time sekolah. Kisah Benz and Addin berperang. 
Perang Dunia Ketiga.
"Akak nak bunga apa?Sebut aje."Lee menyambung."Bunga ros?Bunga matahari?Bunga Carnation?Bunga plastik?Bunga lawang?Bunga cengkih?"
"Tulip ada?"
"Kenapa mesti akak mintak the only flower yang kita orang tak ada?"
"Benz,one red rose,full bloom,with baby's breath in a bouquet,please. Wrap with white organza. Pink ribbon." A-Cid memetik jari.
Benz memandang A-Cid dgn muka yg tak boleh dibaca. "The I-Love-You ensemble?"
Addin jatuh rahang bawah.The-what??

Rooftop Rant
Lontarkan kalau tidak ia beracun.Kongsikan walau hanya pada awan-awan.Hidup tak selalunya lawa,tak selalunya ada pelangi.Kalau nak kata a bed of roses pun,duri-durinya tetap ada.Kadang-kadang bilamana malapetaka itu datang,terasa macam kena gelek ke bumi dek ahli sumo.
Novel ni takde kaitan dengan aA+bB and Tunas. Totally a different story bout Jade and Trisy.
Novel ilmiah yang memberi motivasi dan perspektif yg tersendiri mengenai hidup.


Versus
Novel ni mengenai perubahan diri. Perubahan untuk menjadi manusia yang lebih baik.
Kisah tentang Ashraf Omar yang kerek,poyo,buat rambut cacak-cacak dan bajet hensem dengan Min yang telahpun berubah daripada dengar lagu-lagu barat yang lagha kepada lagu-lagu nasyid dalam bahasa inggeris.
Bukan mudah untuk berubah dari tanpa arah ke sejadah. Dari tepi jalanan ke sujud menghadap Allah. Namun kekuatan perlu dicari bukan ditunggu. Doa tu wireless dan coverage dia masuk satu universe.

Contengan Jalanan
Novel ni ada 2 bahagian. Kena baca yang Fend dulu baru baca yang K2 tu. Kira 2 dalam 1 la kan, save duet woo. Kisah tentang kesibukan dunia,tak hiraukan solat ngaji dan sebagainya. Tetapi mereka diberi peluang oleh Allah untuk mencari erti kehidupan yg sebenar.
A man who decided to change on the 12th hour dies on the 11th.

Okay itu saja. Memang cukup panjang aku membebel kan? So bila ade duit tu beli lah hlovate. Ada lagi novel-novel dia. 5 tahun 5 bulan, Gurindam jiwa, Pelangi. Trust me, you wont regret it. Hlovate bukan sekadar cinta manusia semata, tapi cinta pada pencipta dan mengajar kita memandang hidup nie dari sudut yang berbeza. So motivated and inspired. All the best and be happy. :)

2 comments:

  1. ya. sy baca contengan jalanan yg fend tu tgh2 malam. nangis. memberi keinsafan. chad mati. ohhh.. sedih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. see,novel-novel dy semua motivated kan. :)

      Delete

Bebel lah sekali. hee